Therapiehonden

Therapiehonden kunnen soms nét dat beetje meer

Meerdere wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat het gezelschap van honden een positief effect kan hebben op mensen van alle leeftijden. Vooral bij de ouderen in onze maatschappij werd al herhaaldelijk aangetoond dat honden een bijzondere invloed kunnen uitoefenen op hun gemoed.

Samen met enkele van mijn hondjes, Hyko en Yado (hun opvolgers Miko en Diego maken ook al deel uit van het team maar zijn nog in opleiding) bezoek ik rusthuizen en geef daar kleine demonstraties. Hyko leerde heel wat trucjes tijdens onze dog dance jaren en zorgt voor het showgehalte.  Liever nog dan dat brengen we de bewoners van het rusthuis een persoonlijk bezoekje.  Yado is een klein schoothondje dat ideaal is qua grootte en gewicht om bij de mensen op de schoot te kruipen.  Dat zorgt vaak voor erg grappige of ontroerende momenten. Mijn persoonlijke werkervaring in de zorgsector is daarbij een extra troef aangezien ik perfect weet hoe om te gaan met zowel kerngezonde als dementerende bejaarden.

Ook bij jongeren en volwassenen kan de aanwezigheid van een rustige knuffelhond een positief effect hebben. Sommige mensen kunnen niet om met de aanwezigheid of het gedrag van anderen, maar komen volledig tot rust dankzij quality time met een hond. Een goed opgevoede hond zal je namelijk nooit in de steek laten of wat aandoen, hecht geen voorwaarden aan zijn liefde en blijft zijn baasje eeuwig trouw. Dat is volgens mij waarom vooral kinderen en volwassenen die om welke reden dan ook moeilijk kunnen omgaan met anderen bij een hond rust en geborgenheid vinden waar ze zich aan kunnen optrekken.

Mijn persoonlijke werkervaring in het bijzonder onderwijs - waar ik kinderen van en naar school begeleid - kan hierbij een extra troef zijn. Ik word er namelijk dagelijks geconfronteerd met meerdere probleemkinderen, autistische jongeren en problematische thuissituaties en heb daar op de juiste manier mee leren omgaan.